Kwaliteitsbeeld ZVW 2024
Reflectie en vooruitblik
Inleiding
Akwaaba Zorg is een cultuursensitieve zorgorganisatie die professionele ondersteuning biedt aan cliënten met diverse achtergronden, met specifieke expertise in het begeleiden van mensen met een Afrikaanse migratiegeschiedenis. In onze benadering zijn vertrouwen, gelijkwaardigheid, samenredzaamheid en kwaliteit centrale waarden.
In 2024 is hard gewerkt aan het versterken van onze interne kwaliteitszorg. Door middel van systematische kwartaal-audits, feedbackstructuren en gerichte scholing hebben we proactief kunnen handelen op signalen vanuit de praktijk. Dit resulteerde in een positief oordeel van de externe ISO 9001:2015 inspectie, zonder vastgestelde verbeterpunten. In 2025 leggen we de nadruk op kwalitatieve verdieping en duurzame teamontwikkeling, waarbij minder focus ligt op groei in aantallen, maar juist op het verdiepen van expertise en samenwerking.
Bouwsteen 1 – Cliëntbehoefte
Doelgroep & werkwijze
Onze cliënten vormen een diverse groep, vaak met een migratieachtergrond. Zij bevinden zich regelmatig in een meervoudig kwetsbare situatie – fysiek, mentaal, sociaal en cultureel. Bij deze doelgroep wordt de grens tussen formeel en informeel niet scherp getrokken. Familie, gemeenschap, religie en cultuur vormen integraal onderdeel van het dagelijks leven.
Akwaaba Zorg speelt in op deze realiteit door een benadering die culturele verschillen erkent en integreert in de zorgpraktijk. De zorg start bij het begrijpen van de leefwereld van cliënten: hun ervaringen, overtuigingen en normen vormen het uitgangspunt voor verbinding en vertrouwen.
Specifieke behoeften en hoe wij daarop inspelen:
Leefwereld: Beschikbaarheid & flexibiliteit. Doelgroep maakt geen/beperkt onderscheid tussen formeel en informeel (werk en privé).
De doelgroep heeft minder kennis van voorzieningen en bestaande kaders, waardoor een integrale benadering onderdeel van de behoefte is bij de doelgroep, en nodig is om vertrouwen op te bouwen. Om deze reden blijft onze wijkverpleging team in nauw contact met het WMO team. Vanuit het WMO zijn er mogelijkheden om ondersteuning te bieden op leefgebieden die buiten de wijkverpleging vallen.
Religie en rituelen belichamen zingeving en toekomst perspectief. Onze professionals spelen hier respectvol op in.
Ziektebeleving: De medische geneeskundige grondslag is voor de doelgroep vaak niet de norm om kwalen te behandelen. Wat niet zichtbaar is, is niet ziek/beperkt. Het bewust worden en het bespreekbaar maken van de Herbal benadering (alternatieve geneeskunde) om dialoog, acceptatie en transparantie te creëren. Om vervolgens ruimte voor nieuwe perspectieven geaccepteerd te krijgen.
Deze kwetsbare doelgroep is vaak niet volledig geïntegreerd (taal niet machtig). De combinatie van een fysieke beperking, afstand ervaren in taal-en cultuur (communicatie en opvoedstijl) bij de meerderheid en druk ervaren om terug te geven aan het thuisfront (reciprociteit en statuscultuur), ondanks de erbarmelijke eigensituatie, brengt de doelgroep mentaal (jong en oud) en vaak ook fysiek (ouderen) in een spagaat (meervoudige problematiek).
Bouwsteen 2 – Samenwerking met netwerk en ketenpartners
Netwerksamenwerking
Akwaaba Zorg werkt nauw samen met onder meer:
Huisartsen en apotheken
Revalidatiecentra
Welzijnsorganisaties zoals Social Pact
Gemeenten, wijkteams, Wmo-consulenten
Mantelzorgers en familieleden
Samenhang en afstemming
We zorgen voor een afgestemde werkwijze met onze ketenpartners door open communicatie en gezamenlijke casuïstiekbesprekingen.
Mantelzorg als partner
Via Caren hebben cliënten en mantelzorgers toegang tot rapportages en voortgangsinformatie. Dit verhoogt de transparantie, continuïteit en betrokkenheid.
Mantelzorgers zijn vaak cruciaal voor het bevorderen van de zelfredzaamheid van cliënten. Mantelzorgers worden structureel meegenomen bij updates over de zorg en frequent uitgenodigd bij de vergaderingen om het contact tussen de zorgverleners en mantelzorg te stimuleren.
Bouwsteen 3 – Deskundigheid, veiligheid en zeggenschap
Uitkomsten medewerkerstevredenheid (MTO 2024)
Gemiddelde score: 7,67
Sterk gewaardeerd: Op basis van de medewerkerstevredenheid zijn de ontwikkelmogelijkheden binnen de organisatie hetgeen wat over het algemeen het sterkst wordt gewaardeerd. Binnen verschillende afdelingen herkennen medewerkers dat Akwaaba Zorg een cultuur is die je uitdaagt om te ontwikkelen.
Aandachtspunt: Sociale activiteiten en teamuitjes zijn een verbeterpunt binnen het team. Los van het feit dat collega’s elkaar voorzien van feedback, is het ook van belang om ontladingsmomenten in te plannen.
Veiligheid & kwaliteitsborging
Kwartaal-audits: Interne metingen door de administratieve afdeling in samenwerking met teamleiders, zorgen voor continue monitoring.
Interne toetsing: Uitgevoerd door Buro KliX
Externe inspectie ISO 9001 2015: 0 verbeterpunten in 2024
Incidentbespreking: Structureel onderdeel van werkoverleggen, ieder kwartaal MIC (melding incidenten client) overleggen.
Werken met PDCA-cyclus
Plan: Feedback vertalen naar doelen
Do: Actie ondernemen
Check: Evalueren via audits, metingen, feedback
Act: Bijstellen en borgen van verbetermaatregelen
Shared Governance
Shared Governance (in het Nederlands vaak vertaald als gedeeld leiderschap) is een organisatiemodel waarbij medewerkers actief betrokken worden bij beslissingen die invloed hebben op hun werk en de kwaliteit van zorg. In plaats van dat leidinggevenden alles van bovenaf bepalen, wordt de verantwoordelijkheid gedeeld met de teams zelf. Het doel is om de ervaringsdeskundigheid van zorgverleners optimaal te benutten en zo te komen tot betere, gedragen beslissingen.
Hoe doen wij dit:
Collega’s worden actief betrokken bij besluitvorming.
Nieuwe medewerkers worden meegenomen in de feedbackcultuur.
We stimuleren gedeeld leiderschap door reflectieve teammomenten en gezamenlijke besluitvorming.
Reflectie op PREM-resultaten 2024
Gemiddeld cliëntcijfer (ZVW): 7,07
Pluspunten: Zorgzaamheid, betrokkenheid en het persoonlijk contact
Verbeterpunten: Interne overdracht en communicatie naar cliënten bij vertragingen op de route.
Bouwsteen 4 – Deskundigheidsbevordering, Leren en ontwikkelen
Visie op ontwikkeling
Akwaaba Zorg ziet leren als een proces van levenslange ontwikkeling, bestaande uit vier samenhangende fasen:
Werkbeleving – Begrijpen waarom je het werk doet en zorgen voor mentale en fysieke balans.
Werkkwaliteit – Je eigen vakmanschap kritisch benaderen en blijven verbeteren.
Werkcontext – In staat zijn om in uiteenlopende situaties dezelfde kwaliteit te leveren.
Werkverdieping – Kennis delen, collega’s inspireren en overstijgend leren.
Acties 2024–2025
Aanwinst HBO-wijkverpleegkundige (2025): Meer dan 8 jaar ervaring brengt verdieping en coaching in het team.
Trainingen & scholing: Gericht op gesprekstechnieken, cultuursensitieve zorg, ethische dilemma’s en feedbackvaardigheden.
Teamcohesie en peer learning: Bevordert samenwerking, draagt bij aan kwaliteit en werkplezier.
Systematische kwaliteitsontwikkeling
Akwaaba Zorg werkt volgens een dynamische kwaliteitsaanpak waarin vaste structuren hand in hand gaan met een lerende houding. Wij borgen kwaliteit via:
Kwartaal-audits en interne controles
Reflectie en bijstelling via teamoverleggen
Gebruik van cliëntfeedback voor verbeteringen
Jaarlijkse externe ISO-inspecties (HKZ)
Shared governance als drager van kwaliteit en eigenaarschap
De kracht zit in het feit dat onze werkwijze niet rigide is, maar meegroeit met de behoeften van zowel cliënten als medewerkers. Deze flexibiliteit vraagt inzet, maar vergroot de weerbaarheid van onze organisatie.
Verbeteracties:
Dagelijkse check-ins en check-outs voor teamoverdracht.
Trainingen in gesprekstechnieken (verbindend communiceren) m.b.t. cliëntcommunicatie.
Betere afstemming via Caren tussen medewerkers en mantelzorgers
Afsluiting
Akwaaba Zorg blijft investeren in betekenisvolle, toegankelijke en hoogwaardige zorg voor iedereen. Wij bouwen aan kwaliteit vanuit verbinding, deskundigheid en gedeeld leiderschap. Niet als doel op zich, maar als voortdurend proces waarin ontwikkeling, reflectie en respect voor de cliënt centraal staan.